Ovo su najgore stvari kojima možete uništiti oči i vid Prehrana

Roditelji većini djece govore kako ne trebaju sjediti blizu TV ekrana kako ne bi ugrozili vid. Međutim, ispostavilo se kako nema dokaza da gledanje TV-a može trajno oštetiti vid, ali postoji dosta drugih stvari kojima svakodnevno štetimo našim očima, prenosi Men’s Health/klix.ba.

Ukoliko dugo koristite sočiva, morate češće mijenjati kutiju u kojoj čuvate sočiva. Bakterije koje se sakupljaju po kutiji mogu se zadržati i razmnožavati na vašim sočivima, što može prouzrokovati infekcije na rožnjači oka, jake bolove, svrab, osjetljivost na svjetlo i zamućen vid. Najbolje je da svaka dva-tri mjeseca mijenjate kutiju, a poželjno je i da je jednom sedmično sterilizirate prokuhavanjem.

Sočiva nipošto ne biste trebali dovoditi u kontakt s vodom i pljuvačkom. Voda iz česme može sadržavati amebe i bakterije koje izazivaju bolest zapaljenja rožnjače, infekcije zbog koje možete oslijepiti. Pljuvačka je također prepuna bakterija koje izazivaju ozbiljne infekcije.

Iako je ponekad dobar osjećaj, trljanje očiju može dovesti do pucanja krvnih sudova. Pokidani kapilari nisu toliko štetni, osim što će vam oči biti crvene, ali trljanjem možete prenijeti bakterije i viruse s ruku na trepavice i kapke, što može dovesti do infekcije oka. Umjesto što trljate oko, pokušajte trljati kožu oko očiju.

U vodi bi svakako trebalo nositi naočale za ronjenje, jer slana morska voda, kao i bazenska voda šteti očima. Kao i voda iz česme, voda iz bazena i mora može sadržavati štetne organizme koji mogu izazvati crvenilo i iritacije očiju. Posebno je opasna bazenska voda koja se čisti hlorom te miješa sa znojem i urinom.

Istraživanja kažu da ljudi u prosjeku 16 puta tokom jednog sata dotaknu lice, a najčešće oko očiju i usta. Ljekari preporučuju kako se mora izbjegavati kontakt ruku i noktiju s očima kako bismo sačuvali vid i zdravlje očiju.